top of page
12-12-2022
Haal je schaatsen uit het vet! 


Jaa, met een beetje geluk is het deze week eindelijk zover.
Sinds februari 2021 weer op natuurijs schaatsen? 
Als de weergoden ons gunstig gezind zijn, dan zou het deze week de schaatsen kunnen onderbinden!  

 

Mocht je willen weten waar er natuurijs is waar je op kunt schaatsen? Speciaal voor leden worden op de hoogte gebracht in de IJsvogels Natuurijs-app door de IJsmeesters. Wil je toegevoegd worden aan deze Whatsappgroep? Stuur een mailtje naar ijsvogels@hotmail.com

Een aantal basistips voor iedereen die wil leren schaatsen;

 • Een goede voorbereiding is het halve werk, zorg voor scherpe schaatsen, makkelijk zittende kleding (laagjes), handschoenen en een helm voor de veiligheid. 

 • Ga niet eerder op het ijs dan de ijsmeester groen licht heeft gegeven.

 • Kijk uit voor wakken. Zorg dat je nooit alleen op het ijs bent.

 • Begin rustig en wen aan het ijs. 

 • Zet druk op je hakken en maak de afzet naar de zijkanten (niet naar achteren)

 • Zorg dat je gewicht achter op je schaatsen zit.

 • De kunst van het schaatsen is dat je zo kort mogelijk met twee schaatsen het ijs raakt.

 • Schaatsen doe je met je benen, je bovenlichaam houd je zo stil mogelijk en is ontspannen.

 • Je maakt een bolle rug en je buikspieren zijn aangespannen.

 • Om blaren te voorkomen, vet je voeten in met Vaseline. Ook voorkomt dit bevriezing van je tenen bij extreme kou.

 • Zonder sokken schaatsen heeft de voorkeur, zo heb je het beste feeling met het ijs.

 • Na het schaatsen je schaatsen goed afdrogen om roest te voorkomen. Na natuurijs je schaatsen laten slijpen, van het zand in het water worden schaatsen bot.

 • Laat geen rommel achter. 

 • Geniet van het schaatsen in de natuur. Het is en blijft bijzonder. 

 • Je mag iemand met een IJsvogelpak altijd vragen om tips. Het leukste is dat iedereen kan genieten van deze mooie sport!
   

Om de schaatstechniek goed te kunnen toepassen zul je Noren moeten hebben. Welke schoen het beste is, is afhankelijk van je eigen niveau voorkeur. Als je niet vaak schaats zou een hogere schoen voorkeur kunnen hebben, maar schaats je regelmatig dan is een lage schoen aan te raden. Je kunt dan makkelijker diep zitten en de bochten door komen. Uiteindelijk is een goed passende schoen is belangrijk, niet te groot, niet te klein. Schaatsen kun je bijvoorbeeld kopen bij Hyro Sports https://www.hyro.nl/

Wij zijn
Schaatsvereniging
De IJsvogels Denekamp

Skeeleren


Twee keer per week worden er skeelerlessen gegeven in Denekamp, in verschillende groepen afhankelijk van het niveau en leeftijd.

Foto's
 
Vele leuke momenten van de IJsvogels zijn gefotografeerd !
Schaatsen


Er wordt twee keer per week schaatsles gegeven op IJsbaan Twente voor alle niveau's en alle leeftijden.

Lid worden?
of Proeflessen?

Ben je nog geen lid van de IJsvogels, dan is voor zowel het schaatsen als skeeleren mogelijk om drie proeflessen te volgen. Vul hiervoor het formulier in.

Bedankt! Bericht verzonden.

Over de IJsvogels

Welkom op de website van de IJsvogels Denekamp. Wij bieden als schaatsvereniging lessen aan op alle niveaus en voor alle leeftijden op het gebied van schaatsen en skeeleren. Na onze oprichting in december 2001 hadden we binnen een maand al 50 leden en we zijn in de afgelopen jaren gegroeid naar meer dan 120 fanatieke leden. Wij zijn echter niet de beheerder van het Goor of de Bergvennen.


Er worden meerdere keren training per week geven. In de winter wordt er schaatstraining en een droogtraining gegeven. Ook is er de mogelijkheid om deel te nemen aan langebaanwedstrijden en marathons. In de zomer wordt er fanatiek geskeelerd, gefietst en is er een droogtraining. Je kunt meedoen een skeelerwedstrijden. Voor de jeugd zijn er schaats- en skeelerdiploma’s te halen. 

Daarnaast vinden er jaarlijks een aantal leuke activiteiten plaats, zoals het altijd succesvolle skeelerkamp in Eibergen. Vele IJsvogels nemen deel aan de Wintertriatlon in Enschede. Daarnaast is schaatsen op de Weissensee een terugkerende fenomeen zo eens in de drie jaar en het schaatskamp in de kerstvakantie. Ieder schaatsseizoen wordt afgesloten met een beregezellige feestmiddag of -avond. 

Wanneer koning winter zijn werk goed doet kan allereerst geschaatst worden op de Bergvennen. Als vervolgens het Goor is dichtgevroren kan ook hier geschaatst worden. Voor de jeugd wordt dan een mini-Elfstedentocht georganiseerd. In groepsverband wordt ook deelgenomen aan natuurijstochten bijv Giethoorn, de welbekende Holland-Venetië tocht, en op het Veluwemeer.

bottom of page