top of page

IJsvogels doorstaan barre tocht op de Weissensee
Afgelopen week is er een groep 15 IJsvogels afgereisd naar het dorpje Techendorf nabij de Weissensee.

Op een stralende dinsdag kwamen zij aan, waar de weersomstandigheden erg goed leken.

Het Oostenrijkse ijs werd die middag direct getest en de eerste rondjes werden gereden met 'kaizerwetter'.

Gelukkig gaan de toertochten van de Alternatieve Elfstedentocht deze week wel door, want door sneeuwval was de schaatsbaan niet begaanbaar.

De locale ijsmeester Norbert Jank is druk in de weer geweest om het schaatsen toch mogelijk te maken, waardoor er deze week wel geschaatst kon worden. De goede sfeer en de prachtige omgeving zijn de perfecte voorbereiding om 200 kilometer af te leggen.

Op woensdag werd bij de profs afgekeken hoe het moest. De wedstrijd om de winst van de mannen en vrouwen werd fanatiek gevolgd. Op donderdag zag het weer er heel anders uit dan de dagen ervoor. Sneeuw en wind zorgden voor een echte winterse dag. Op deze middag werden de transponders opgehaald en was het tijd voor de rijdersbijeenkomst. Het bekende advies; ‘de Tour win je in bed’ werd opgevolgd. Na een goede nachtrust zaten de deelnemers om half 6 aan het ontbijt.

Maarliefst 13 IJsvogels stonden om vrijdagochtend om 7.00 uur in het donker aan de start. Mistig maar wel windstil werden de eerste slagen gemaakt, met maar 1 doel; het kruisje halen door optijd binnen te zijn. Er moesten 23 rondjes van 8,7 kilometer worden afgelegd. Vanaf half 10 trok de mist weg en kwam de zon tevoorschijn.

De zon deed goed zijn werk waardoor de temperatuur fors opliep. De kwaliteit van het ijs werd daardoor met het uur minder. Ine Haamberg en Simone Grötke stonden de deelnemers bij door goede verzorging en aanmoediging. Bidons, bananen en sportrepen werden aangereikt. Bovendien zorgde de enthousiaste support voor motivatie om door te gaan. De schaatsbaan zag er ondertussen gehavend uit met scheuren en zacht ijs. De scheuren werden steeds minder goed zichtbaar waardoor er veel valpartijen waren. Een aantal mensen stapten dan ook af uit voorzorg van eigen veiligheid om zonder botbreuken thuis te komen. André Holsbeek volbracht een knappe 104,4 km. Verder volbracht Raimond Wassink 139,2 km, Herman Haamberg 147,9 km en Mark de Vrij 156,6 km. De barre ijs-omstandigheden bleken achteraf ook uit de cijfers, want maarliefst 42% van de deelnemers die aan de start stonden zijn niet gefinisht. Des te meer bijzonder de prestatie van de IJsvogels die het Alternatieve Elfstedenkruisje konden ophalen na het volbrengen van 200 km. Als eerste kwam Tim Oude Wolcherink over de finish na 8 uur en 18 minuten. Dat leverde hem een knappe 11e plek op in het dagklassement. Daaropvolgend kwamen Paul Aarninkhof, Anouk Tijhuis, Martin Fischer, Jannet Lukens René Lukens, Theo Weda, Michiel Asma en Stefan Wassink binnen. Noemenswaardig zijn de presaties van de dames; Anouk behaalde een derde plek en Jannet een zesde plek in het damesklassement. Na de barre tocht werd er goed gegeten, waarna de prestaties werden gevierd op het 'blarenbal' in de feesttent. Zaterdag konden de IJsvogels ontspannen tijdens een wandeling naar de Alm. De tocht zat echter nog flink in de benen. Volgens kenners was het de zwaarste tocht in tijden op de Weissensee. Zaterdagavond gingen de IJsvogels weer huiswaarts. Zij kunnen terugkijken op een geslaagde en sportieve week met knappe prestaties.
Comments


Recente berichten
bottom of page